orka

soort

                                                    de orka
start  >  zoogdieren  >  walvissen  tandwalvissen  >  dolfijnen  >  orka                                                          killer whale - Orcinus orca 

 

 

De orka of zwaardwalvis is de grootste rover onder de dolfijnen.  Het zijn geen vissen, maar zoogdieren.  Ze zijn gemakkelijk te herkennen.  Bovenaan zijn ze zwart, onderaan wit met een witte vlek vlak boven de ogen.  Iedere orka heeft zijn eigen soort vlekken.  Ze zijn vrij dik van bouw en hebben een grote vin op hun rug.  Vandaar de naam zwaardwalvis.  Mannetjes kunnen tot 10 meter lang worden en tot 6 duizend kilogram wegen.  De vrouwtjes zijn iets kleiner tot 8 meter en kunnen ongeveer 5 duizend kilogram wegen.  Bij de geboorte zijn kalveren al bijna drie meter. 

Vrouwtjesorka's worden 50 jaar oud, maar kunnen ook ouder dan 80 worden.  Mannetjes ongeveer 30 jaar.  Orka's slapen niet volledig.  Ze moeten heel vaak naar het oppervlak komen om adem te halen en ze moeten opletten voor bedreigingen.  Ze rusten uit door de twee helften van hun hersenen om beurt te laten rusten.

De dieren leven in groep.  Een groep kan uit 2 tot 90 orka's bestaan, waarin het oudste vrouwtje de leiding heeft.  Er zijn ook orka's alleen gezien ; dit waren mannetjes.  Ze komen voor in zowel de warme als de koude wereldzeeŽn, waarbij ze vooral aan de kust te vinden zijn.

  

 

Het eten van de orka is erg afwisselend.  Ze eten vis, zeevogels (zoals pelikanen, aalscholvers, pinguÔns en meeuwen), inktvissen en zoogdieren, zoals de zeehond en de zeeleeuw.   Soms zelfs andere walvissen en haaien.   Walrussen laat hij meestal met rust.  Tot op vandaag is nog nooit een mens aangevallen door een wilde orka.   Ze jagen in groepen op volle zee en aan de kust.  

Ze maken daarbij steeds een knap plan, zoals het bijeen drijven van een prooi of het afzonderen van een walvissenkalf van de moeder.  Nabij de kust komen ze tot aan de waterlijn om zeeleeuwen te pakken.  Ook is er al gezien dat ze grote ijsbergen kapot slaan om daarop gevluchte zeehonden te grijpen.   Het is dus een dier dat van geen enkel ander dier schrik moet hebben en dat komt niet vaak voor.  Omdat orkaís knappe dieren zijn die zich gemakkelijk laten temmen, zijn ze heel populair geworden in het dolfinarium.  Daar tonen ze hoe slim ze wel zijn.  Orka's blijven wel wilde dieren en daarom moeten we steeds heel voorzichtig zijn.  

foto's : ed schipul, robert pittman, jaime ramos