dwergwalvissen

familie

                de dwergwalvissen

start  >  zoogdieren  >  walvissen  >  baleinwalvissen  >  dwergwalvissen                                    pygmy right whale - Caperea marginata

  

De dwergwalvis is de enige soort walvis die behoort tot de familie van de dwergwalvissen.  Ze zwemmen rond in de zuidelijke oceanen.  Er is weinig over deze walvissen bekend omdat ze niet gauw in de buurt van de mensen komen.  We kunnen ze hierdoor moeilijker onderzoeken.  De dieren worden tot 6 meter lang en wegen ongeveer drie duizend kilogram.  Hun rug is donkergrijs en hun buik lichtgrijs.  Hij heeft ook een aantal lichte vlekken achter de ogen. 

Ze lusten roeipootkreeftjes en krill.  Meestal leven ze alleen, maar af en toe soms ook samen met enkele andere dwergwalvissen.  Hoeveel walvissen er nu nog rond zwemmen, is niet duidelijk maar veel zijn het er niet.  We denken niet dat de mensen op hen jagen.  Maar hoe het dan komt, weten we nog niet. 

De dwergwalvis komt voor aan de kusten van AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

 

foto's : robert pitman, michigan science art,