vale vleermuis

soort

                                       de vale vleermuis
start  >  zoogdieren  >  vleermuizen  >  gladneuzen  >  vale vleermuis                                        greater mouse-eared bats - myotis myotis 

 

 

De vale vleermuis is een soort vleermuis uit de familie van de gladneuzen.  Ze behoren tot de grootste soorten in Europa en de grootste die in ons land voorkomt.  Ze worden ongeveer 65 tot 90 centimeter groot en hebben een roestige tot grijsbruine vacht.  Onderaan zijn ze witgrijs.  Ze hebben lange brede oren.  Met de vleugels gespreid zijn ze 35 tot 45 centimeter breed.  Je herkent de dieren omdat ze traag flapperen met de vleugels.  Ze komen voor in lichte bossen en rond gebouwen.  De dieren maken hun nesten in gebouwen, op zolders, in kerktorens, in grotten en holle bomen.  De mannetjes leven alleen terwijl de andere dieren in kolonies leven.  als de zon ondergaat worden ze wakker en vliegen dan tot een flink stuk in de nacht uit.  Meestal vliegen ze laag bij de grond in de bossen op zoek naar insecten zoals mestkevers, meikevers en motten die ze al vliegend vangen.  Maar op de grond vangen ze ook kevers, spinnen, sprinkhanen en krekels. 

 

 

Tijdens de winter houden ze een rust en zijn het vooral de vrouwtjes die eerst vertrekken.  Ze overwinteren in grotten, mijnen en kelders.  Bij het begin van de winter kruipen ze vrij diep de grot in.  Als het tegen de lente aanloopt en het zachter wordt, komen ze dichter bij de uitgang van de grot.  In de herfst gaan ze paren en vliegen er ongeveer 5 vrouwtjes rond 1 mannetje.  Vanaf maart vliegen er wel 2 duizend vrouwtjes samen.  In juni worden de jongen geboren en zijn dan roze met fijne haartjes.  Als de vrouwtjes gaan jagen blijven de jongen bij een soort oppas. 

Na 22 dagen hebben ze een volledige vacht en na 30 dagen ook alle tandjes.  Ze leren dan ook vliegen en hebben na 40 dagen hun moeder niet meer nodig.  De dieren komen voor in grote delen van Europa maar niet in ScandinaviŽ en Engeland.  Verder ook in het Midden-Oosten en het noorden van Afrika.  Die uit Afrika worden soms als een ondersoort gezien : de feltens vleermuis.  Bij ons komen de diertjes ook voor maar zijn weinig te zien.  Ze staan dan ook op de rode lijst hier. 

foto's : andera, nill, mnolf,