franjestaart

soort

                                       de franjestaart
start  >  zoogdieren  >  vleermuizen  >  gladneuzen  >  franjestaart                                                  natterer's bat - myotis nattereri  

 

 

De franjestaart is een soort vleermuis uit de familie van de gladneuzen.  Het woord franje komt van de vele haartjes die langs de staart en de vlieghuid zitten.  Ze worden ongeveer 4 tot 5 centimeter groot met vleugels die 24 tot 30 centimeter breed kunnen worden.  De vacht is grijsbruin bovenaan met een witte onderkant.  Het zijn nachtdieren die laag over de grond op insecten jagen.  Dat zijn vooral kevers, vliegen, schietmotten en spinnen.  Niet alleen vliegende insecten maar ook insecten die op een stam zitten worden gegrepen. 

De vleermuizen komen voor in groepjes en leven vooral in boomholten, gebouwen en oude schuurtjes.  Soms trekken ze in zelfgemaakte vleermuiskasten.  Overwinteren doen ze in grotten, kelders of oude bunkers.  Na het paren komen de vrouwtjes samen met alle jongen. 

Deze vleermuizen komen voor in gans Europa tot bijna 2 duizend meter hoogte.  Verder komen ze ook voor tot aan Japan waar ze in grote groepen kunnen rondvliegen. 

 

foto's : savic, andera, mason