schedestaartvleermuizen

familie

      de schedestaartvleermuizen

start  >  zoogdieren  >  vleermuizen  >  schedestaartvleermuizen                                 Emballonuridae - sac-winged bats - sheath-tailed bats

 
De schedestaartvleermuizen worden ook wel de vrijstaartvleermuizen genoemd en komen over de hele wereld voor in warme plaatsen.  Je vindt ze in Afrika, AziŽ, Zuid-Amerika en AustraliŽ.  Het zijn echte insecteneters die tijdens de nacht heel snel kunnen vliegen.  Overdag rusten ze in holle bomen, gebouwen of grotten.  Het zijn donkere dieren met een donkergrijze of bruine vacht.  Enkel de spookvleermuizen zijn wit van kleur. 

Het zijn kleine dieren van ongeveer 4 centimeter groot.  Enkele soorten kunnen tot 16 centimeter groot worden.  Hun staart is kort en steekt een beetje vanonder de vlieghuid.  In de vleugels zitten zakken met geurklieren waarmee sterke geurtjes worden afgegeven.  Ook aan de keel zitten sterke geurklieren. 

 

foto's : washington.edu, panamania, casadosmorcegos.org, kwokwai76

geslachten van schedestaartvleermuizen :

  • mauritiusgrafvleermuizen
  • kaalbuikgrafvleermuizen
  • Egyptischegrafvleermuizen
  • spitsneusgrafvleermuizen
  • langneusvleermuizen
  • tweestrepige zakvleermuizen