klapneusvleermuizen

familie

    de klapneusvleermuizen

start  >  zoogdieren  >  vleermuizen  >  klapneusvleermuis                                                     mouse-tailed bats - rhinopomatidae

  

De klapneusvleermuizen of klapneuzen zijn een familie vleermuizen die dichte familie zijn van de varkensneusvleermuizen, de hoefijzerneuzen, de grootoorvleermuizen en de bladneusvleermuizen.  Je vindt ze in de droge streken van Noord-Afrika en AziŽ.  Het zijn kleine dieren met een lange dunne zweepstaart die zo lang is als het lijf van de vleermuis.  Hun vacht is zandkleurig en kort.  De neus heeft de vorm van een blad met kleppen als neusgaten.  Ze hebben ook grote oren.  Aan de staart zit een plek waar ze vet kunnen opslaan.  Van alle vleermuizen heeft deze soort de kortste vingers.  De dieren zelf meten tussen 5 en 9 centimeter en een gewicht van 10 gram. 

De vleermuizen leven in woestijnen en halfwoestijnen van Marokko, Senegal, Soedan tot India en Thailand.  Je vindt ze ook op akkers als het er maar heel warm is en lekker nat.  Om te schuilen gebruiken ze huizen, rotsspleten, putten en grotten.  Vele dieren houden een winterslaap en als er in de zomer te weinig voedsel te vinden is, houden sommige dieren ook in de zomer een zomerslaap.  Ze leven met duizenden samen en vormen dan kleinere groepjes.  Goede vliegers zijn het niet, maar ze zijn wel snel.  Ze raken ook vlug moe.  De vleermuizen kunnen ook goed en snel rennen op de grond.  Ze jagen op kleine insecten als kevertjes die laag bij de grond worden gevangen als ze vliegen. 

foto's : terrambiente.org, dkimages.com,

soorten klapneusvleermuizen :