reuzenschubdier

soort

                                       het reuzenschubdier
start  >  zoogdieren  >  schubdieren  >  reuzenschubdier                                                                 giant pangolin - manis gigantea 

 

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/54/2c/b6/542cb6b7f5e1b935a6d3d69bc5b4f73b.jpg

  

Het reuzenschubdier is het grootste schubdier van de 8 soorten die er bestaan.  Ze komen voor in Afrika en AziŽ en leven in de regenwouden van West-Afrika en Midden-Afrika.  Het zijn nachtdieren die je maar weinig ziet.  Ze lopen traag over de bosbodem op zoek naar eten.  Dat zijn vooral mieren, termieten en larven.  Rond de ogen is hij beschermd en de neusgaten kunnen afgesloten worden.  Dat is belangrijk als ze met hun kop in een mierennest zitten.  De mieren zouden anders flink kunnen bijten of in de neusgaten lopen. 

De dieren zijn ongeveer 75 centimeter groot met nog een staart van 60 centimeter lang.  Ze kunnen zelfs rechtop steunen op hun achterpoten om ergens bij te kunnen.  Als er gevaar is, rollen ze zich op tot een dikke bal.  Maar ze kunnen ook flinke meppen uitdelen met de dikke staart.  De harde schubben op de staart kunnen een vijand flink pijn doen.  De dieren leven in een nest onder de grond en krijgen daar ook hun jongen. 

 

foto's : bartlett,