Afrikaans boomschubdier

soort

                                       het Afrikaans boomschubdier
start  >  zoogdieren  >  schubdieren  >  Afrikaans boomschubdier            tree pangolin  - manis tricuspis - white-bellied pangolin - three-cusped pangolin 

 

  

Het Afrikaans boomschubdier is een zoogdier uit de orde van de schubdieren.  Ze worden ook witbuikschubdier genoemd en komen voor in de lage regenwouden van Afrika.  Ze leven bijna volledig in de bomen en kunnen zich met hun grijpstaart goed aan de takken vasthouden.  De dieren worden tot 45 centimeter groot met nog een staart van wel 60 centimeter lang.  Op het lijf zitten hoornige schubben die hem beschermen tegen vijanden. 

Met de lange staart zoeken ze steun in de bomen.  Het is een extra handje waardoor hij zelfs ondersteboven aan een tak kan hangen.  Hij hangt dan enkel met de staart vast.  De dieren leven van mieren en termieten.  Die worden met de sterke voorpoten uit hun nesten gehaald.  Met hun lange tong worden ze opgelikt. 

Het zijn nachtdieren die overdag rustig in een boomholte liggen of tussen lianen. 

 

foto's : tygart, pedro, pacsworld, rudloff