jaguar

soort

                                               de jaguar
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  katachtigen  >  jaguar                                                         panthera onca - jaguar

 

 

De jaguar komt voor in Amerika.  Het is een grote kat en dus familie van de leeuw, de tijger, de panter en het luipaard.  Hij is de grootste kat van Amerika en de derde grootste kat van de wereld (na de leeuw en de tijger).  Hij lijkt veel op een luipaard maar is steviger gebouwd en de jaguar heeft een bredere kop.  En ook de vlekken van de jaguar zien er iets anders uit.  Die vlekken worden rozetten genoemd.  De leefomgeving van een jaguar kan heel verschillend zijn.  Van het dichtbegroeide oerwoud tot dicht struikgewas, hoog grasland en wouden.  Ook op meer open terrein is hij wel te vinden, als hij genoeg dekking heeft van gras en rotsblokken tijdens het jagen.

  

 

Bijna ieder dier dat in zijn leefgebied voorkomt, is een prooi van de jaguar.  Ze voeden zich met de prooidieren die in een bepaald gebied het meest voorkomen.  Op de grond leven de zoogdieren zoals herten, gordeldieren, miereneters, allerlei knaagdieren, stekelvarkens, ratten.  Vogels, kikkers, kaaimannen, schildpadden, vissen, eieren en zelfs reuzenslangen staan op het menu.  De jaguar is de enige grote kat die vaak reptielen doodt om er van te leven.

Ze leven in de tropische wouden in Midden- en Zuid-Amerika.  Hij heeft een groot leefgebied nodig.  Hij is een echte zwemmer en leeft graag in de buurt van rivieren en moerassen.  Ook klimmen, kan hij heel goed.  Hij jaagt dan ook zowat overal.  Jaguars kunnen in het wild 12-16 jaar oud worden, in gevangenschap tot 28 jaar.

foto's : wildlife service, pascal blachier, lea maimone, silvio tanaka