jachtluipaard

soort

                                          de jachtluipaard
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  >  katachtigen  >  jachtluipaard                                                     cheetah - Acinonyx jubatus

 

 

De jachtluipaard wordt wel de meester en de heer van de savanne genoemd.  Aan zijn lichaam is te zien dat hij is gemaakt om te rennen.  Hij is het snelste landdier ter wereld.  In lage grasvelden kan hij een sprint inzetten van 112 kilometer per uur.  Hij jaagt overdag op snelle prooien zoals gazelles en impala's.  Door zijn renkunsten kan hij ze nog net vangen.  Door zijn lange staart verliest hij geen evenwicht

Een jachtluipaard kan vier tot zes jongen krijgen, die bij de geboorte niet meer dan een sinaasappel wegen.  Als de jongen een half jaar oud zijn, verlaten zij hun ouders.  Maar ze blijven bij hun broertjes en zusjes tot ze volwassen zijn.  De jachtluipaard wordt ook wel cheeta genoemd.


   

 

De jachtluipaard is een bedreigde soort.  Vroeger werden er veel voor de bonthandel afgeschoten.  Nu is het verlies aan leefgebieden en prooidieren de grootste bedreiging.  In India, waar vroeger veel jachtluipaarden voorkwamen, is hij vijftig jaar geleden uitgeroeid.  Jachtluipaarden leven in Afrika en ook in AziŽ.  Hij achtervolgt de prooi met grote snelheid en bereikt het dier meestal na ongeveer een minuut.  Hij bespringt de prooi en sleurt het met zijn voorpoten op de grond.  De jachtluipaard wurgt zijn slachtoffer door met zijn kaken de luchtpijp dicht te drukken.  Om de buit te beschermen tegen andere roofdieren sleept hij deze meestal naar een veilige plaats om hem daar op te eten.

foto's : stolz gary m, schani, gastrocycle, james temple