pardelroller

familie

                    de pardelrollers

start  >  zoogdieren  >  roofdieren  >  pardelrollers                                                Nandiniidae binotata - african palm civet - two-spotted palm civet 

 

De pardelroller is een roofdiertje dat voorkomt in de regenwouden van Afrika.  Het is het enige dier binnen zijn familie.  Het is bruin en heeft lichte vlekken.  Zijn vacht is dik en wat gekruld.  Meestal worden ze ongeveer een halve meter lang en hebben ze de vorm van een grote huiskat.  Hij heeft een lang lichaam en een flinke staart.  Je vindt ze vooral in de bomen.  Daar zijn ze thuis.  Aan zijn tenen zitten duimen die hij kan buigen om zijn eten te grijpen.  Hij kan met de kop omlaag uit bomen klimmen, maar springt ook wel eens van een grote hoogte naar beneden. 

Vooral bossen en akkers zijn plaatsen waar je hem vindt.  Hij eet echt alles.  Van boomvruchten en vijgen tot eieren, vogels, knaagdieren, hagedissen, vleermuizen en insecten.  Hij besluipt zijn prooi, bespringt het en bijt het vele malen.  Ze durven ook wel aas eten. 

   

 

Het is een nachtdier en begint te leven van zodra de zon onder is.  Slapen doet hij in holle bomen of tussen enkele takken in een boom.  Ze leven graag alleen, maar vechten niet als ze elkaar tegenkomen.  Ze verspreiden een geur dat op muskus lijkt.  Deze komt uit de voetzolen, de kin en de onderbuik.  De geuren dienen vooral om andere pardelrollers te herkennen en om hun plaats aan te duiden op de grond. 

De kleintjes worden na vier maanden geboren in een holle boom.  Meestal ongeveer vier jongen en 2 nesten per jaar. 

foto's : pfleiderer, kowari, mark kostich