Afrikaanse linsang

soort

de Afrikaanse linsang

start  >  zoogdieren  >  roofdieren  >  civetkatachtigen  >  civetkatten  >  Afrikaanse linsang      african linsang - oyan - poiana richardsonii 

 

  

De Afrikaanse linsang is een katachtig dier dat behoort tot de civetkatten.  Ze leven in de dichte bossen en oerwouden van West-Afrika in Kameroen, Congo, Equatoriaal-Guinea en Gabon.  Daar komen ze voor tot soms op hoogten van 900 meter.  Ze verschillen sterk van kleur en lijken wat op een langgerekte kat.  Zo worden ze ongeveer 30 tot 40 centimeter groot met een gestreepte staart die even lang is als hun lichaam.  Het lijf is slank en de kop vrij klein.  De vacht is wit tot crèmekleurig op de buik.  De zijkant heeft donkere ronde vlekken.  Soms zijn er dieren met dunnen zwarte strepen die van de neus tot aan de staart lopen. 

Het zijn roofdieren die echt alles eten van insecten, jonge vogels, fruit, noten en andere planten.  Het zijn meestal nachtdieren die per paartje of alleen leven.  Hun nest wordt in de bomen met groene planten opgebouwd.  Hierin worden twee tot drie jongen opgevoed.  Ze bouwen regelmatig een nieuw nest en verhuizen gewoon naar een andere boom. 

Deze dieren zijn niet echt bedreigd en staan dan ook niet op de rode lijst. 

foto's : whittacker,