zeeolifanten

geslacht

                                          de zeeolifanten
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  >  zeehonden  >  zeeolifanten                                                        mirounga - elephant seals

 

 

De zeeolifanten zijn eigenlijk grote zeehonden.  Ze behoren tot de grootste roofdieren uit de zee.  We noemen ze zo omdat ze een neus hebben die wat op een slurf lijkt. 

De grote mannetjes noemen we bullen en worden soms tot 7 keer zo groot als een vrouwtje met een gewicht van wel vier duizend kilogram.  Hun slurf hangt over hun bek.  Die gebruikt hij om hard te brullen en mannetjes op een afstand te houden.  Vrouwtjes noemen we koeien.  Het zijn ook goede duikers.  Ze kunnen soms tot 2 uur onder water blijven.  In de paartijd heeft een bul soms tot 20 vrouwtjes.  Daar moet hij hard voor vechten met andere mannetjes.  Dat gaat er vaak hard aan toe, tot er doden vallen.   

Eerst moet de bul een goede plaats op het strand veroveren.  Pas enkele weken later komen de vrouwtjes op het strand.  Zij zoeken het grootste en hardst brullende mannetje.  De paring gebeurt op het strand.  Vaak is de bul ook wild tegen het vrouwtje.  Ze moeten met hem paren of zij dat nu wil of niet.  En ze wordt soms hard door hem gebeten.  De jongen raken dan ook op deze manier hun mama kwijt of komen onder het dikke mannetje terecht en sterven.   

 

 

De meeste dieren leven op de Zuidpool en in Amerika.  Ze eten vooral vis en inktvis.  De jongen worden geboren en vier weken lang gezoogd.  Ze worden geen minuut alleen gelaten.  De vrouwtjes gaan zelf geen eten zoeken, maar met hun dikke vetlaag kunnen ze daar goed tegen.   

foto's : jan roletto, mila zinkova, creative commons, noaa

soorten zeeolifanten :