wezel

soort

                                           de wezel
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  marterachtigen  >  echte marters  >  wezel                                 Mustela nivalis - least weasel

 

 

De wezel is een roofdier uit de familie van de marters.  Het is het kleinste roofdier ter wereld.  Een vrouwtjeswezel weegt slechts 35 gram, lichter dan een veldmuis.  Bij ons wordt het dier ook wel muishond genoemd.  Het heeft een lang lichaam.  Vrouwtjes zijn een stuk kleiner dan mannetjes.  Wezels hebben een roodbruine rug en een witte buik.  Hij lijkt heel sterk op de hermelijn maar heeft geen zwarte punt op zijn staart en is veel kleiner.  

Hij eet vooral knaagdieren als muizen, maar ook grotere zoogdieren als konijnen en ratten, vogels, eieren, kleine slangen, kikkers en insecten.  Gek is dat veel van hun prooien groter zijn dan zij zelf.  Als wezels jagen, achtervolgen ze prooien tot in hun hol.  Ze moeten veel eten per dag om niet te sterven van de honger.  De dieren leven zowel in de nacht als in de dag.  Tussendoor rusten ze kleine beetjes.  Vaak staan wezels op hun achterpoten om de omgeving te verkennen.

 

 

Ze leven helemaal alleen.  Het hol is vaak een oud hol van een gedood prooidier.  Het nest wordt bedekt met de vacht van prooidieren.  Vrouwtjes leggen in de zomer een hoop voedsel opzij, waardoor ze minder hoeven te jagen en kracht sparen voor als ze jongen krijgen.  In de lente komen de eerste kleintjes er.  Ze worden in het wild tot zes jaar oud, maar in gevangenschap worden ze wel 50 jaar oud.

Ze komen zowel in de stad voor als op het platteland.  Ze leven in heggen, struiken en bosranden, maar ze kunnen overal overleven, zolang er voldoende plaats is om te schuilen en er genoeg prooi is.

ondersoorten van de wezel :  

foto's : keven law, olbertz