wolf

soort

                                             de wolf
start  >  zoogdieren  roofdieren  hondachtigen  >  jakhalzen en wolven  >  wolf                                Canis lupus

 

 

De wolf is een roofdier en familie van de hond.  Hij heeft een grijze vacht met een rossig bruine kleur op de rug, de kop en de oren. Wolven hebben een lengte van 150 centimeter zonder hun staart.   Hij kan zeer goed horen, ruiken en zien en kan tegen de wind in andere dieren opmerken die wel 300 meter van hem staan.  Ook kan hij uitstekend zien in het donker.  Hij kan ook geluiden horen die de mensen helemaal niet kunnen horen.  Knaagdieren, hazen, hoefdieren en vogels zijn de voornaamste prooidieren, maar ook aas en afval wordt gegeten.  Enkele grotere prooidieren zijn de eland, het hert, het wild zwijn, het rendier, de bever en de ree.  Ook vee en zelfs honden worden gegrepen.  Een schaap dat alleen loopt, is voor een wolf vaak makkelijker te pakken dan een ree.  

De wolven leven in groep.  Zo een groep noemen we een roedel.  Het zijn vooral dagdieren die ook wel eens in het halfdonker jagen.  De mensen bejagen hen fel.  Daardoor zijn vele wolven in de nacht beginnen jagen.  Dan zijn ze wat veiliger voor de mens.  Ze kunnen tot tien jaar oud worden.

Het is een goede renner, maar ook een prima zwemmer.  Alleen kunnen ze niet echt leven.  In de roedel zijn er steeds een vrouwtje en een mannetje de baas.  Het lijkt wel een groot gezin.  Zij mogen alleen voor de jongen zorgen.  Bij ons zijn de wolven verjaagd omdat ze te veel dieren opeten.  Maar je vindt ze in kleine groepjes nog in ItaliŽ en Spanje.  Elke roedel heeft zijn vaste plaats.  Als de roedels te dicht bij elkaar komen, gaan ze vechten.  


   
 

 

De wolf kan veel verschillende geluiden maken.  Het bekende huilen is vooral bedoeld om mekaar te laten horen op grote afstanden. De mannetjes gaan vaak op de hoeken van hun terrein plassen om te tonen dat deze plaats van hen is.  De wolven begroeten anderen door hun kop te laten zakken, naar de grond te kijken en zacht te janken.  Als ze boos of bang zijn, laten ze dat meestal zien met hun tanden en gegrom.   

Het nest van een wolf bevindt zich in een grot of een hol onder boomwortels of tussen rotsen.  Soms graaft hij zijn eigen hol of vergroot hij het hol van een vos of een dassenburcht.  Tussen maart en mei worden de welpjes geboren.  Soms zijn het wel nestjes van 3 tot 7 welpjes.   Beide ouders zorgen voor de jongen.   Ze krijgen daarbij hulp van de andere roedeldieren.  Vaak blijven de welpjes  twee jaar bij de roedel, maar soms verlaten ze de groep na een ruzie.  Als de roedel groot genoeg is, durven ze wel eens een groot dier te bejagen.  Zoals een bizon bijvoorbeeld.       

Lang geleden werd de wolf een lastig dier gevonden omdat het landbouwdieren als schapen en geiten at.  Ook deden er in die tijd verhalen en sprookjes de ronde dat wolven ook mensen aanvielen.  Daarom is het dier heel vaak afgeschoten en bij ons nu uitgestorven.  Wolven zouden wel mensen kunnen aanvallen, maar eigenlijk zijn ze te bang en gaan ze lopen.  Als je naar zijn jongen zou gaan, dan kan hij best wel aanvallen. 

foto's : gary kramer, bernard landgraf, public, ralph schmode

ondersoorten van wolven :