coyote

soort

                                           de coyote
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  >  hondachtigen  >  jakhalzen en wolven  >  coyote   canis latrans - american jackal - brush wolf - prairie wolf  

 

 

Een coyote is een roofdier dat familie van onze hond en de wolf is.  Hij wordt ook wel prairiewolf genoemd.   Hij komt voor in een gebied dat zich uitstrekt van Alaska tot Midden-Amerika.  Hij leeft vooral in de nacht en durft zelfs dicht bij de stad optrekken.  Met een lengte van bijna één meter en een gewicht van 15 tot 20 kilogram is de coyote wel lichter dan de wolf.

Ze leven in kleine groepen of alleen, in de prairie en in niet te dicht begroeide bossen.  Een prairie is een grote grasvlakte.  De mensen hebben hem jaren opgejaagd, maar ook wolven jagen coyotes weg.  Toch heeft hij zich steeds sterk kunnen houden en zijn er vrij veel coyotes.  Hij eet vooral knaagdieren en konijnen en is daardoor eigenlijk goed voor de boeren.  Want die is blij dat de knaagdieren zijn plantjes niet meer opeten.  Verder eet hij slangen, insecten, hagedissen, herten en schapen, bessen en gras.  Hij haalt zelfs vissen en kikkers uit het water.  Ze achtervolgen hun prooi steeds met hoge snelheid.  

De jonge coyotes worden na een draagtijd van ongeveer 60 dagen geboren.  De jongen en het vrouwtje worden eerst door het mannetje gevoed.  Wanneer de jongen ongeveer een half jaar oud zijn, zoeken ze een eigen plaats op.   Ze kunnen bijzonder hard huilen om aan de anderen te tonen wie de baas is.  

 

foto's : christopher bruno, justin johnson, john harrison