reuzenpanda

soort

                                            de reuzenpanda
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  >  beren  >  reuzenpanda                               Ailuropoda melanoleuca - black and white cat-foot -giant panda

 

 

De reuzenpanda wordt ook wel eens de bamboebeer genoemd.  De Chinezen noemen het dier de grote katbeer.  De ogen van het dier lijken op die van een kat.  Hij is eigenlijk ook wat familie van de brilbeer.  Hij leeft vooral in de hoge bergen van China en is zwart-wit gekleurd.  De zwarte plekken zitten op vaste plaatsen als de oren, ogen, poten en schouders.  Het gewicht gaat van 80 kilogram voor de vrouwtjes tot 100 kilogram voor de mannetjes.  Hij hoort bij de familie van de roofdieren, maar eigenlijk is het een planteneter.  Bamboe is hun lievelingseten.  Dat zijn planten met hele hoge takken en malse blaadjes.  Hij eet een hele dag door en heeft een zesde vinger waarmee hij de bamboescheuten goed kan pakken.

Reuzenpanda's leven het grootste deel van het jaar alleen.  In de paartijd zoeken ze elkaar op.  De paartijd duurt twee tot drie dagen en vindt één keer per jaar plaats.  Het vrouwtje heeft een draagtijd van vijf maanden.  Er is meestal maar één jong.  Ze zoogt haar jong een halfjaar en blijft bij hem tot hij drie jaar oud is.  De panda brengt het grootste deel van zijn tijd op de grond door.  Als hij bedreigd wordt, klimt hij in een boom, waar hij wacht tot het gevaar voorbij is.

  

 

De dieren zien er met hun ogen en met hun mooie kleuren heel schattig uit.  Toch kunnen ze gevaarlijk zijn.  Ze hebben wel al eens mensen aangevallen.  Panda’s praten met elkaar door rare geluidjes te maken.  Het lijkt wel op het geluid van schapen en niet echt op berengeluiden.  Wanneer een reuzenpanda boos is, kan hij beginnen blaffen.  In het wild wordt hij tot 15 jaar.  In dierentuinen kunnen ze tot dertig jaar worden.

De reuzenpanda is bedreigd omdat vele bamboebossen worden plat gemaaid.  Hij vindt daardoor heel weinig eten en moet dan maar ander eten zoeken dat hij niet zo lekker vindt.  Daarom is het in een dierentuin zo moeilijk om panda’s te houden.  Het bezorgen van bamboescheuten kost veel geld en is vrij moeilijk.  Toch proberen ze in dierentuinen met panda’s te kweken.  Maar dat gaat heel traag.  We denken dat er nog maar 1600 panda’s in het wild leven.  En dat is heel weinig.     

foto's : jcwf, asiir, creative commons