grizzlybeer

ondersoort

                                    de grizzlybeer
start  >  zoogdieren  roofdieren  beren  >  bruine beer  >  grizzlybeer                       grizzly bear - Ursus arctos horribilis - silvertip bear

 

Bestand:Lightmatter Alaskan brownbear2.jpg Bestand:Lightmatter Alaskan brownbear3.jpg

 

De grizzlybeer is een soort bruine beer.  Als hij op zijn achterpoten staat, is hij wel drie meter groot.  Zijn gewicht kan tot zeshonderd kilogram gaan.  Op zijn rug heeft hij een lichte bult.  Grizzlyberen zijn alleseters en kunnen tot 25 jaar worden.

De beer komt vooral voor in Amerika, meestal in grote natuurparken.  Hun grote vijand is de mens.  De beren zijn erg slim en gaan vaak hun eten zoeken in vuilbakken, auto’s en rugzakken.  Dat gaat veel makkelijker dan in de vrije natuur.  Zij worden daardoor probleemberen genoemd die de bezoekers van het park lastig blijven vallen.  Deze probleemberen worden soms afgeschoten, maar soms worden ze ook verplaatst.  
Het is ook een erg gulzig dier.  Vaak verstoppen ze voedsel in een ondiep hol.  Ze eten vooral gras, wortels, bessen, noten, insecten, vis, reptielen en zoogdieren.  Als ze honger hebben, kunnen ze ook andere beren aanvallen.  Aas vinden ze ook best lekker.  Het zijn knappe zwemmers en halen makkelijk zalm uit het water.  Maar zien kunnen ze niet zo goed.  

   

File:Grizzlybear55.jpg File:A mother and a cub bears.JPG

 

Normaal gezien word je niet aangevallen als je op een veilige afstand blijft.  Als je ze niet lastig valt, dan doen ze jou niets.  Wijfjes met jongen zullen makkelijker aanvallen, omdat ze hun kleintjes proberen te beschermen.  Als je toch wordt aangevallen, moet je best heel stil op de grond blijven liggen.  Dan denkt de beer dat je dood bent en geen gevaar meer zult zijn voor hem.  Terugvechten heeft geen zin, want de beer wint toch wel.  De enorm sterke voorpoten proberen je nek te breken en de tanden en klauwen maken diepe wonden.   Ook wegrennen is niet slim want de beer is sneller.  Hij kan ook beter zwemmen en in een boom klimmen.  Hij wordt een van de gevaarlijkste dieren ter wereld genoemd.

Als het geen paartijd is, leeft de grizzlybeer alleen.  In de lente en de zomer zoekt hij meestal naar eten voor de winter.  Hij maakt veel vet aan voor als het winter wordt.  Een echte winterslaap houdt hij niet, maar wel een halfslaap.  Hij doet zijn halve winterslaap in een hol. Daar kruipt hij in als de grond met sneeuw bedekt is.  
In de paartijd zoekt het mannetje een vrouwtje op door zachte bromgeluidjes te maken en licht te bijten. 
Een berin werpt twee of drie jongen in het hol waar zij overwintert.  Het jong is heel klein als het net uit de moeder komt, is blind, heeft geen tanden en is bijna helemaal kaal.  De eerste maanden leven de jongen bij hun moeder in het hol en drinken melk bij haar.  In de lente verlaat de moeder met de jongen het hol.  Ze geeft ze dan niet meer te eten, maar leert ze wel hoe ze zelf op jacht moeten gaan.


foto's : aaron logan, bobisbob, mila zinkova