brilbeer

soort

                                            de brilbeer
start  >  zoogdieren  >  roofdieren  beren  >  brilbeer                                               spectacled bear - Tremarctos ornatus - Andean bear

 

 

De brilbeer heeft zijn naam te danken aan de grote cirkels rond zijn ogen.  Ze lijken wel op een bril.  Zijn huid is bedekt met zwart bont.  Het mannetje kan wel twee keer zwaarder worden dan het vrouwtje.  Ze leven in Zuid-Amerika.  Ook dit dier is flink bedreigd. 

Het is een dier dat graag alleen leeft.  Als ze elkaar tegen komen, gaan ze liever gewoon uit de weg.  Vechten doen ze niet veel, want het zijn eigenlijk rustige dieren.  Met mensen valt het wel mee, maar toch moet je altijd voorzichtig zijn.  Als de moeder jongen heeft, kan ze zich wel eens anders gedragen.  Dan durft ze wel eens aanvallen om haar jongen te beschermen. 
De brilbeer klimt goed en brengt een groot deel van zijn tijd door in bomen, het liefst diep in de bergen.  Ze zijn daarom moeilijk te vinden.  Hij leeft vooral van planten die hij met zijn sterke kaken goed kan fijn malen.  Ook taaie en stekelige planten lust hij wel.

  

 

Vlees eten ze niet.  Ze eten alleen maar vruchten en bladeren.  Veel vijanden hebben ze ook niet.  Ze moeten wel uitkijken voor grote katten als poema's en jaguars.   De jonge beren moeten opletten voor grote roofvogels zoals condors.  De grootste vijand is wel de mens.

Het is een redelijk kleine beer, die niet groter wordt dan 2 meter.  Ze kunnen tussen de 20 en de 25 jaar oud worden.  Ze kunnen 1 tot 3 jongen krijgen per keer.  Deze worden geboren in een grot of in een rotsspleet.  Vaak gebeurt dit een paar maanden voordat het regenseizoen begint.  Nadat de jongen 5 maanden hebben gezogen, gaan ze met de moeder steeds verder van het nest af.  Ze gaan dan bijvoorbeeld op zoek naar fruit.  Dat fruit is al rijp omdat de regentijd nu al een tijdje geleden begonnen is.
 

foto's : c burnett, birdphotos.com