orang-oetans

geslacht

                                         de orang-oetans
start  >  zoogdieren  >  primaten  >  mensachtigen  >  orang-oetans                                                          Orangutans - pongo

 

 

De orang-oetan is een soort aap die bij de familie van de mensapen hoort.   Ze hebben lange armen en een rode tot bruine vacht.     Ze wonen in Indonesië ; dat is in de buurt van China.   De naam orang-oetan betekent bosmens.   Het zijn echte boomklimmers en zijn heel slim.  De leefomgeving van de orang-oetans is flink verminderd door het kappen van bossen.  Doordat er zoveel regenwoud is gekapt en verbrand is de orang-oetan een bedreigde diersoort geworden.  Want zonder regenwoud kunnen deze dieren niet leven.   

Hij kan goed van boom naar boom slingeren met zijn lange en krachtige armen.  Hij gebruikt zijn korte benen bijna niet en hij komt weinig op de grond.  Het voedsel van de orang-oetan bestaat uit vruchten, boomschors en insecten, vooral mieren.   De mannetjes zijn bijna twee keer zo groot en zwaar als de vrouwtjes.  Volwassen mannetjes hebben grote kwabben aan hun wangen.  Je kunt de kwabben vergelijken met de manen van een leeuw.   Met hun oranje tot roodbruine haar, wat meer dan een halve meter lang kan worden, zijn het bijzondere dieren om naar te kijken.  

  

 

De vrouwtjes krijgen maar één keer in de vijf tot zes jaar een baby.  In hun hele leven krijgen ze maar drie baby’s.   Een orang-oetan baby moet veel leren van mama.  Bijvoorbeeld welke planten eetbaar zijn en niet.  De dieren leven het liefst alleen.  Je ziet ze bijna nooit in groepen.  Toch komen ze best overeen als ze elkaar tegenkomen.   Alleen mannetjes durven wel eens beginnen vechten.  Ze kunnen ongeveer 50 jaar worden.  Er bestaan dierentuinen waar de dieren gekweekt worden om achteraf in het wild uitgezet te worden.

foto's : yerkes national research center, jeffery nichols, miraceti, oliver spalt

soorten orang-oetans :