gorilla's

geslacht

                                         de gorilla's
start  zoogdieren  >  primaten  >  mensachtigen  >  gorilla                                                                         gorilla - gorillas

 

 

De gorilla is een soort mensaap.  Het zijn de grootste nog levende apen.  Het zijn planteneters die in Afrika leven.  Ze leven op de bosbodem en zijn nogal lomp en groot.  Daarom klimmen ze erg weinig in bomen en bouwen hun nest liever op de grond.  Meer hebben ze niet nodig dan een paar takken en bladeren.
Het mannetje kan zo groot worden als een volwassen man, maar weegt wel tussen de 140 en 165 kilo.  Vrouwtjes wegen ongeveer de helft.

De gorilla is een bedreigde diersoort, omdat hij al lange tijd last heeft van stropers.
Van de gorilla zijn de armen sterker dan zijn benen.  Dat komt omdat hij met de armen rondslingert.  De gorilla eet graag knapperig voedsel zoals: bladeren, bessen, stengels, fruit, boomschors, brandnetels,…  Hij leeft in het woud dus heeft hij zijn hand maar uit te steken voor een lekker hapje.  Als een gorilla drinkt, drenkt hij het haar van de handrug en zuigt er dan het water uit.  Als de gorilla zijn tong op zijn neus legt, voelt hij zich ongerust.  Als hij met een open mond rondloopt, is hij blij.  Maar als hij zijn tanden laat zien, verliest hij zijn geduld.  Zelf heeft hij ook vijanden.  Een kleine gorilla kan worden opgegeten door luipaarden.

   

 

Als er onverwachts een vreemd mannetje opduikt binnen een familiegroep, dan gaat het mannetje direct tonen wie de baas is.  Hij begint met een reeks schreeuwen die steeds luider worden hoe meer hij zich opwindt.  Dan begint hij hard te brullen.  Het hoogtepunt van de show is bereikt als hij zich opricht, takken afrukt en zich met zijn vlakke handen hevig op zijn borst begint te trommelen.  Daarna loopt hij grommend enkele passen op de indringer toe.

Als de vreemdeling nu nog niet op de vlucht slaat, doet hij een aanval.  Dan begint hij wild met zijn armen te zwaaien en woedend te krijsen.  Hij gaat dan neus tegen neus staan met zijn indringer tot één van hen uiteindelijk zal weggaan.

Het grootste gevaar voor de gorilla is het opdringen van de mens binnen hun leefgebieden.  Steeds meer oerwouden worden afgehakt om plaats te maken voor de boeren.  Zelfs streng beschermde gebieden worden steeds meer door mensen in bezit genomen.  En zo heeft de gorilla minder en minder plaats om te leven.

foto's : adrian pingstone, manuel gonzalez, mila zinkova

soorten gorilla's :

                                             westelijke gorilla                                                         oostelijke gorilla