chimpansee

soort

                                             de chimpansee

start  >  zoogdieren  >  primaten  >  mensachtigen  >  chimpansees  >  chimpansee                           Chimpanzee - chimp - Pan troglodytes

 

 

De chimpansee is een Afrikaanse mensaap.  Zijn dichtste familie is de dwergchimpansee of bonobo.  Beide apen lijken het best van alle dieren op de mens.  Dit dier is een grote, sterke mensaap.  De schouders en armen zijn zeer gespierd, veel sterker dan die van de mens.  De benen zijn vrij kort.  Het gezicht heeft een smalle neus en diepe ogen, opvallende wenkbrauwbogen, grote ronde oren, een brede bovenkaak en smalle lippen.
Hij is bedekt met lang, zwart haar over het grootste deel van zijn lichaam.  Hij heeft een naakt gezicht met een roze kleur voor de jonge dieren en een zwarte kleur voor de volwassen dieren.  Ook dieren met bijna witte gezichten komen voor.  Het achterste is kaal.
De aap komt voor in bossen in Afrika.  Hij leeft in open wouden en regenwouden, maar is ook te vinden in bergbossen en bossavannes.  Volgens sommige geleerde mensen zouden er nog 150.000 over zijn.  Honderd jaar geleden waren er misschien nog 2 miljoen.

 

 

De chimpansee is een dagdier.  Hij is vroeg in de ochtend en in de namiddag bezig.  Op het heetst van de dag rust hij.  Hij brengt veel tijd op de grond door, maar klimt ook regelmatig in bomen om voedsel te zoeken en te slapen.  In de boom slaapt hij in een zelfgemaakt slaapnest van bladeren en takken, die hij aan het einde van de avond bouwt.  Het nest ligt op een hoogte van 6 tot 25 m.   Hij loopt meestal op handen en voeten en gebruikt de voetzolen en de knokkels van de handen om zich voort te bewegen.  Hij kan ook op de achterpoten lopen, maar doet dit alleen over korte afstanden.  Lopen op twee poten gebeurt meestal als de voorpoten al ergens anders voor worden gebruikt, bijvoorbeeld het dragen van voedsel of voorwerpen.  Met zijn krachtige armen kan hij in een boom van tak naar tak slingeren.

Hij eet vooral fruit met bladeren, noten, schors en stengels, maar eet ook insecten en vogeleieren.  Volwassen mannetjes jagen  soms in groepen op kleine dieren :  kleinere apen, jonge antilopen, zwijnen en vogels.  De chimpansee gebruikt stokjes en twijgjes om insectenlarven, mieren en termieten te vangen.  Ze gebruiken ook stenen om noten open te breken.  In gevangenschap kunnen chimpansees ongeveer 50 jaar oud worden.  Hoewel er ook enkele chimpansees zijn die ouder dan 60 jaar zijn.  In het wild leven ze niet langer dan 50 jaar.  Ze kunnen niet praten.

foto's : unknown, thomas lersch, aaron logan, caelio, ikiwaner