bonobo

soort

                                            de bonobo
start  >  zoogdieren  primaten  >  mensachtigen  >  chimpansees  >  bonobo                            Pan paniscus - pygmee chimpanzee

 

 

De bonobo is een mensaap en daarmee een beetje familie van de mensen.  We noemen hem ook de dwergchimpansee.  Bonobo's leven in Congo, dat ligt in Afrika.  Ze zijn bedreigd, want in Congo is er vaak oorlog.  En dat verstoort de bonobo’s.  Ze worden ook geschoten of gewoon verjaagd.  Ook de wouden die gekapt worden, zijn voor de bonobo’s een probleem.  Ze vinden geen rustige plekken meer om te leven.  Bonobo’s en chimpansees zijn wel een beetje verschillend.  Ze zijn wat liever en rustiger dan chimpansees. 


Ze leven in het woud en zoeken in groepjes naar voedsel.  De groepjes bestaan wel uit honderd dieren.  Mannetjes blijven hun hele leven bij de groep.  Maar de vrouwtjes trekken weg als ze jongen willen krijgen.  Elke nacht maken ze dan een nieuw nest.  Dat is wel een beetje raar.   
In de groep zijn vaak de vrouwtjes de baas.  Ze komen zelfs andere vrouwtjes helpen als die ruzie krijgen met een ander mannetje.  Oudere vrouwtjes zijn nog belangrijker.  Als je een mannetje bent met een belan
grijke moeder, dan heb je ook wel wat meer te vertellen in de groep. 


     

Het belangrijkste voedsel van bonobo's bestaat uit fruit :  vruchten, zaden, bladen, bloemen, paddenstoelen.  Maar ook eieren en andere kleine dieren worden wel gesmaakt.  Bonobo's zijn zeer slim.  Na de mens toch wel het slimste dier op de wereld.  Andere dieren, zoals walvissen, dolfijnen en olifanten zijn ook heel slim.  

Ze kunnen ook werktuigen maken zoals stokken, stenen, en andere dingen. 
Het zijn dieren zonder een staart.  Dat komt omdat ze veel op de grond leven.  Een staart heb je maar nodig als je veel in de bomen leeft. 

 

foto's : kabir,us aid, emmanuelle grundmann, gevaert