bavianen

geslacht

                                        de bavianen

start  >  zoogdieren  >  primaten  >  apen van de oude wereld  >  meerkatachtigen  >  hondsapen  >  bavianen                        papio - baboons

 

 

Een baviaan is een soort aap die voorkomt in Afrika en Arabië.  Naast de mensapen zijn het de grootste apen die er bestaan.  Ze leven vooral op de grond en minder in de bomen.  Het liefst lopen ze op handen en voeten.  De dieren hebben meestal een grijzig bruine vacht en een lange snuit met een niet zo lange staart.  Vaak hebben de dieren een opgezwollen achterste.  Ze hebben ook grote hoektanden.  Volwassen mannetjes zijn groter en hebben langere snuiten dan de vrouwtjes.

Bavianen trekken rond in grote en kleine groepen.  Meestal zitten er enkele mannetjes tussen die de baas spelen, maar ook vele vrouwtjes met hun jongen.  Bij de mannetjes is er één grote baas, meestal de sterkste van de groep.  Hij kiest met welk vrouwtje hij wil paren.  Hij kiest ook het beste voedsel en de beste slaapplaats voor zichzelf.  Als hij het niet krijgt, gromt hij om de andere mannetjes te tonen wie de baas is.  Mannetjes die niet akkoord gaan, beginnen wel eens een gevecht met de baas.  Hier kunnen vaak gewonden vallen, of zelfs doden.  Om zich wat bezig te houden vangen de dieren rustig vlooien bij elkaar.  Zo kunnen ze wel een tijd verder.   

 

                                                                                                            
Vrouwtjes krijgen per worp één jong, dat ze enkele dagen bij zich dragen.  Na een week of twee gaat het zelf op stap, maar blijft in de buurt van de moeder.  Vrouwtjes blijven hun hele leven bij de groep, mannetjes vertrekken als ze volwassen zijn geworden.
Bavianen leven vooral in bossen, savannes en steppen.   Eigenlijk kunnen ze overal overleven, zolang er maar een drinkplaats is en een plek om in te schuilen bij gevaar.  Ze eten vrijwel alles, vooral planten als gras, bollen en knollen.  Ook eten ze riet, bladeren, vruchten, zaden, peulen en schors.  Zelfs ook dieren als sprinkhanen, slakken, schorpioenen, hagedissen, eieren, vissen en kikkers.  Soms jagen ze ook op vogels en jonge apen.

Ze hebben veel vijanden.  De belangrijkste vijand is de luipaard, maar ook andere roofdieren als de leeuw, de hyena, de jachtluipaard,  roofvogels en zelfs chimpansees en pythons grijpen wel eens een baviaan.  Bij gevaar waarschuwt een baviaan de andere dieren met een krijs, waarna de dieren luid schreeuwend alle kanten op rennen.

foto's : christian torrissen, prakhar, michel sauthel

5 soorten bavianen :

gele baviaan groene baviaan bruine baviaan beerbaviaan mantelbaviaan