mandril

soort

                                              de mandril
start  >  zoogdieren   >  primaten  >  apen van de oude wereld  >  meerkatachtigen  >  hondsapen  >  drillen  >  mandril          Mandrillus sphinx - mandrill

 

 

De mandril is een aap die voorkomt in Afrika.  Hij is buiten de mensapen de grootste aap ter wereld.  Het woord mandril betekent man-aap.  Hij lijkt op een aap met oorlogskleuren en heeft enorme tanden zo groot als een flinke duim.   Ze leven in groep met een mannetje als baas.  Hij lijkt wat woest met al zijn kleuren.  Je kan hem moeilijk vinden in het oerwoud.  Overdag brengen mandrils het grootste deel van hun tijd door met voedsel zoeken op de grond.  Iedere nacht kiezen ze een nieuwe slaapplaats in de bomen om de roofdieren te foppen.  Op de hoek van hun terrein plassen ze om geur te verspreiden.  Net als andere apen, vlooien mandrils regelmatig elkaars vacht.  Het oerwoud van de mandrils wordt snel vernietigd.  Dat wil zeggen dat deze apensoort flink wordt bedreigd.  In het wild zijn er nog maar weinig over.

 

 

Vrouwtjes zijn 6 tot 7 maanden zwanger en jongen worden meestal geboren in de lente.  Mandrils paren elke maand.  Het mannetje doet dat om te tonen wie de baas is tegenover de vrouwtjes en de andere kleine mannetjes.  Jongen worden geboren met een zwarte vacht en roze huid.  Ze reizen met de moeder mee, eerst stevig aan haar buik geklemd, later zittend op haar rug.  Jonge vrouwtjes blijven gewoonlijk binnen de groep waarin ze geboren worden, terwijl jonge mannetjes meestal wegtrekken en alleen gaan leven.

foto's : malene thijssen, robert young, nic bar, sebastopol