stekelvarken

soort

                                    het gewoon stekelvarken
start  >  zoogdieren  >  knaagdieren  >  stekelvarkens van de oude wereld  >  gewoon stekelvarken                     Hystrix cristata of Hystrix galeata - crested porcupine

 

 

Het stekelvarken is een knaagdier met enorme stekels op zijn rug.  Ze worden ook Afrikaans stekelvarken, of kuifstekelvarken genoemd.  Het is één van de grootste knaagdieren die er bestaan.  Het heeft een dikke nek, een grote kop en een zwarte vacht.  Zijn stekels kunnen wel een halve meter lang worden.  Ze bedekken de bovenkant van zijn lijf en zijn staart.  Van zijn voorhoofd tot zijn schouders loopt een maan ;  dat is een soort kuif van kleine stekels.  Met de stekels op zijn staart kan hij ratelen.  Zijn voorpoten zijn kort en hebben vijf lange, sterke klauwen om mee te graven.  Ze zien heel slecht, maar ruiken en horen doen ze prima.   Hij komt vooral in Afrika voor.  Bij ons vind je deze dieren niet, maar in Italië wel.  Waarschijnlijk hebben de Romeinen het dier lang geleden naar daar meegebracht met hun schip.  Hij leeft in savannes, steppen, open bossen en lage bergen.  Maar ook op de akkers vind je deze dieren.  

Het stekelvarken is een echt nachtdier.  Soms kan het ook overdag gezien worden, als het ligt te zonnen in de buurt van zijn hol.  Bij slecht weer blijft het in zijn hol.  Bij volle maan komt hij niet op het open veld.  Dan is er te veel licht voor zijn vijanden.  Zijn hol is zelf gegraven of een holte tussen de stenen.  Vaak steelt hij ook het hol van een vos of een das.  Ze kunnen wel jaren in hetzelfde hol wonen.  Maar het liefst doen ze dat helemaal alleen, soms eens met twee.  Ze zoeken in hun eentje naar voedsel, waarbij ze wel 15 kilometer in een nacht kunnen afleggen.  Dit voedsel bestaat uit planten als wortels, knollen, schors, gevallen vruchten, maar ook maïs en komkommersOok zie je soms dat ze op botten knagen, waarschijnlijk om hun tanden te slijpen.


  
 

 

Bij gevaar ratelt hij met de stekels op zijn staart.  Daarbij maakt hij ook grommende geluiden en stampt hij met zijn achterpoten, terwijl hij achteruit loopt met zijn stekels naar voren.  Er wordt gezegd dat hij zijn stekels kan afschieten naar vijanden, maar waarschijnlijk is dat een verhaaltje dat mensen hebben uitgevonden.  Boeren jagen veel op deze dieren als ze te veel opeten op de akkers. Jongen slapen in het midden, tussen de ouders in om warm te blijven.   Een jaar lang blijven ze bij de ouders en dan zijn ze klaar om te paren.  Ze kunnen wel 20 jaar worden in de zoo.  In de natuur iets minder. 

foto's : eloquence, dori, lamiot, ed cesar