pacarana's

familie

                     de pacarana's
start  >  zoogdieren  >  knaagdieren  >  pacarana's                                                                                   dinomyidae - pacarana

 

 

Pacarana's zijn knaagdieren die voorkomen in Zuid-Amerika.  Er is maar één soort meer in leven.  Vele andere soorten zijn al uitgestorven.  Deze ene soort is een groot knaagdier dat ongeveer 75 tot 80 centimeter groot wordt.  Ze hebben ook een staart van 20 centimeter lang.  Hun vacht valt op omdat die gevlekt.  De dieren komen voor in de bergen van de Andes in de landen Colombia, Ecuador, Venezuela en Bolivia.  Het zijn nachtdieren die leven van bladeren. 

Omdat de pacarana sterk lijkt op de grote paca worden de dieren wel eens verward.  Maar ze zijn geen familie van elkaar.  De naam pacarana betekent eigenlijk 'valse paca', omdat velen de twee dieren soms verwisselen.  Het woord is gekozen door de Indianen en komt dus uit hun taal. 

 

foto's : benjamin frable, wuest