soort

                                            het knobbelzwijn
start  >  zoogdieren  >  evenhoevigen  >  varkenachtigen  >  varkens  >  knobbelzwijnen                       Phacochoerus africanus - warthog, common warthog

 

  

Het knobbelzwijn is familie van het varken.  Het is een dagdier en leeft op de open vlakten  van Afrika.    Het gaat vaak schuilen voor de hitte.   Dan kruipt hij in een verlaten hol van een ander dier.  Hij eet vooral gras, maar ook schors, bladeren, wortelen, vruchten, aas, insecten en larven, en zelfs uitwerpselen.  Ook eet het aarde.  In het droge seizoen eet het vooral knollen en wortelstokken, in het regenseizoen vooral kort gras.    Het blijft meestal nabij water, maar kan voor lange tijd zonder water.   Om te eten laat het zich door zijn voorpoten zakken.  Als het rent, houdt het zijn staart recht omhoog.  Zijn belangrijkste vijand is de leeuw.

    

 

De dieren leven met hun hele familie samen, zussen, broers, ooms, tantes, … Mannetjes blijven net zo lang bij de moeder totdat deze ze wegjaagt.  Volwassen mannetjes leven alleen.  Als ze willen paren zoeken ze knorrend een vrouwtje op.   

Het knobbelzwijn heeft een lang plat gezicht en staat hoog op de poten.   Het is te herkennen aan de slagtanden die aan de zijkanten van de bek uitsteken.    De vorm van de slagtanden verschillen per dier.  Zijn naam dankt het aan de knobbels onder zijn ogen en op zijn snuit.  De huid is kaal met hier en daar wat grijze haren.  Over de rug lopen donkere manen.  Het heeft ook een lang, dun staartje met een kwastje aan de staartpunt.   Het dier wordt ruim één meter lang. 


foto's : aaron logan, gnu, joachim huber, gordon robertson