soort

                                         het witbuikmuskushert
start  >  zoogdieren  >  evenhoevigen  >  muskusherten  >  witbuikmuskushert                   white-bellied musk deer - moschus leucogaster 

 

  

Het witbuikmuskushert is een hoefdier uit de familie van de muskusherten.  De dieren komen voor in landen zoals Bhutan, China, India en Nepal.  Daar komen ze voor op grote hoogten waar hun brede hoeven voor stevigheid op de steile hellingen zorgen.  Hun dikke vacht beschermt hen tegen de ijzige koude.  Een gewei hebben ze niet, maar wel twee opvallende slagtanden.  Hun lichaam is kort en de achterpoten zijn duidelijk langer en gespierder.  Kalfjes herken je aan de witte vlekken die verdwijnen als ze volwassen worden. 

De mannetjes geven een geur af die we muskus noemen.  Ze gebruiken het om vrouwtjes te lokken.  Bij mensen is deze geur graag gewild om er parfum mee te maken.  De mannetjes vechten in de paartijd voor het juiste vrouwtje.  Hierbij gebruiken ze hun hoektanden om zich te verdedigen.  De vrouwtjes krijgen dan 1 of 2 jongen.  Ze worden ongeveer 10 tot 14 jaar oud.

Ze voeden zich met bladeren van bomen en struiken die voedzaam zijn.  In de winter eten ze meer korstmossen.  Tot hun vijanden horen de luipaard, de lynx, de Maleise bonte marter, de rode vos en de grijze wolf.  Door mensen worden ze gevangen om hun muskus.  Hierdoor zijn deze dieren bedreigd.  Toch wordt er al geprobeerd om het muskus uit deze dieren te halen zonder ze te moeten doden.  Maar vaak worden de dieren ziek nadat het muskus is verwijderd.

 

foto's : eol, green,