soort

                                         de kafferbuffel
start  >  zoogdieren  >  evenhoevigen  >  holhoornigen  >  runderen  >  kafferbuffel                        Syncerus caffer - african buffalo

 

  

De Afrikaanse buffel of kafferbuffel is een rund.   Hij is onvoorspelbaar en kan gevaarlijk zijn voor jagers en mensen die te dichtbij komen, soms met de dood tot gevolg.   Meestal loopt het dier wel weg bij gevaar.  Er zijn twee bekende soorten : de savannebuffel en de bosbuffel.

De buffel is een groot, sterk dier met korte poten, een gespierde nek en een grote kop met een brede snuit en grote oren.  Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben zware krullende hoorns langs de zijkant van hun kop.  De hoorns zijn goede wapens tegen roofdieren.  De ogen van de buffel zijn slecht en het gehoor zwak, maar het dier kan heel goed ruiken.  De dieren kunnen toch wel vrij oud worden hoor.  Ze zien eruit als koeien en leven soms wel met duizenden samen.  Het liefst eten ze gras, maar ook bladeren van de bomen vinden ze heerlijk.

 

  

Als een kudde wordt aangevallen gaan alle dieren in een kring staan met hun koppen en hoorns naar buiten.  Zo beschermen ze de kalfjes die in de kudde leven.  De roofdieren durven dan de kring niet in uit schrik voor de hoorns. 

De buffel komt voor in het grootste deel van Afrika dichtbij de woestijn,  in dichte wouden en open grasvlakten, maar nooit ver uit de weg van een waterbron.  Deze dagen is zijn leefgebied kleiner geworden door de jacht, plaatsgebrek en ziekten.   Vooral grote ziektes honderd jaar geleden zorgden ervoor dat er vele buffels stierven.   We zien de soort nog vaak in natuurparken en dierentuinen.

ondersoorten van buffels :

  • bergbuffel (of bergbizon)
 
foto's : albert battle, d gordon robertson