De bosbuffel wordt ook de woudbuffel genoemd en is eigenlijk een ondersoort van de kafferbuffel.  Het dier is kleiner en heeft hoorns die naar achter gericht zijn.  Ze kunnen 250 tot 500 kilogram wegen.  Hun vacht is roodbruin en ze leven van grassen, twijgen en jonge scheuten van planten.  Je vindt deze dieren in Midden- en West-Afrika in landen zoals Angola, Congo, Gabon en Kameroen.  Mensen jagen op deze buffels voor hun vlees en hun hoorns.  In het woud hebben ze vooral het luipaard als hun vijand.