soort

                                             de okapi
start  >  zoogdieren  >  evenhoevigen  >  herkauwers  >  girafachtigen  >  okapi                                            Okapia johnstoni  

 

 

De okapi is een dier dat behoort tot de girafachtigen.  Het dier komt in het wild voor in de regenwouden van Kongo in Afrika.  De bouw van zijn lichaam is zoals dat van de giraf.  Hij heeft ook een lange tong, kleine hoorntjes en grote oren.  Maar hij is kleiner dan een giraf met een veel kortere, dikke nek.  Hij heeft een bruin lichaam met zwarte en witte strepen, vlekken op de poten en een witte strepentekening op de achterzijde.  Deze tekening is voor elk dier anders.  Met de lange blauwe tong kan de okapi bladeren en knoppen van takken halen.  De tong is zo lang dat de okapi zijn eigen oren kan schoonlikken.  Het mannetje heeft korte, met huid bedekte hoorntjes.

   

 

Het dier wordt wel 2 meter lang en kan tot 250 kilogram wegen.  Hij is te vinden in dicht begroeid regenwoud langs de rivier.  De okapi leeft vooral van bladeren, twijgen en knoppen, maar ook varens, vruchten en paddenstoelen.  Ze leven liefst alleen en de mannetjes durven wel eens vechten door met hun nekken tegen elkaar te slaan.  Na meer dan een jaar wordt één kalf geboren, die de eerste maanden verborgen blijft in de struiken.  Okapi's zijn niet bedreigd.  Alleen de oorlog in Kongo kan wel gevaarlijk voor hen zijn.   De Zoo in Antwerpen was de eerste dierentuin ter wereld die Okapi’s had.

foto's : wybe, gnu, lowry park