soort

                                      het waterdwerghert
start  >  zoogdieren  >  evenhoevigen  >  herkauwers  >  dwergherten  >  waterdwerghert                  water chevrotain - hyemoschus aquaticus - fanged deer 

 

 

Het waterdwerghert is een hoefdier uit de familie van de dwergherten.  Hun vacht is donker olijfbruin met witte vlekken op de rug.  Er staan ook tot 3 strepen over de zijkant en enkele banden op de kin, de keel en de borst.  Het zijn stevige dieren met korte poten.  Van alle dwergherten is het de grootste en wordt ongeveer 80 centimeter groot.  De dieren leven meestal alleen in het woud en vaak dicht bij water.  Ze verstoppen zich tussen de struiken en bladeren van het woud.  ze kunnen ook prima zwemmen en duiken het water in als er gevaar is.  Zo kunnen ze heel vaak hun vijanden ontlopen.  Maar in het water loeren natuurlijk de krokodillen.

In de nacht komen ze op open plaatsen in het woud en eten dan gras, bladeren, vruchten, insecten, vis en ook kleine zoogdieren.  Na het paren worden de jongen geboren na 6 tot 9 maanden.  Je vindt de waterdwergherten in het westen en het midden van Afrika. 

    

foto's : gordon, dilettant, huffman