soort

                                               de dromedaris
start  >  zoogdieren  >  evenhoevigen  >  eeltpotigen  >  kameelachtigen  >  dromedaris                 Camelus dromedarius - dromedary camel

 

 

De dromedaris noemen we wel eens de kameel met één bult.  Hij wordt regelmatig gebruikt als last- en rijdier in de woestijn en is familie van de kameel.  De dromedaris heeft één bult, een lange, gebogen hals en lange poten met twee tenen.  Hij heeft een korte, ruige en dichte vacht die wit tot bruin van kleur is.     

Hij eet gras en andere planten, ook de taaie planten die de meeste andere dieren laten staan.  Met zijn gespleten bovenlip kan hij zelfs doornen eten.  Hij kan voor lange tijd zonder water.  Als hij kan drinken, drinkt hij heel veel tot meer dan honderd liter water in tien minuten.

Hij kan enkele dagen zonder eten en drinken in de woestijn rondlopen.  Net als bij de kameel maakt de dromedaris gebruik van zijn bult.  Daarin zit veel vet, maar geen water.  Zijn bult dient ook om de warmte weg te nemen.  Onder zijn voeten heeft hij kussentjes die hem tegen het warme zand beschermen.  De neusgaten en oren zijn bedekt met lange haren die het zand tegenhouden.  Om diezelfde reden heeft het dier lange wimpers om zich te beschermen tegen de zware windstormen.  Ook kan het zijn neusgaten sluiten.

   

 

Dromedarissen leven in een kudde.  De dieren herkennen elkaar aan de geur.  Ze kunnen hierdoor elkaar op lange afstand ruiken.      Om het jaar wordt één jong geboren.  Als het jong geboren moet worden, gaat het wijfje even weg van de kudde.  Na enkele dagen, als het jong kan lopen, keert het wijfje met het jong terug naar de kudde.   Het dier wordt een jaar gezoogd, maar al gelijk na de geboorte eet het planten.  Als het jong van zijn moeder wordt gescheiden, kan het beginnen wenen en jammeren.   Net zoals kleine geitjes.

Een dromedaris is gemakkelijk tam te maken en wordt vaak gebruikt als rijdier of om van alles te dragen.  Ze komen in grote groepen voor en zijn dus niet beschermd.  Vijanden hebben ze niet echt.

De melk van dromedarissen wordt ook gedronken en is vaak het belangrijkste voedsel voor mensen die in de woestijn leven.  Ook worden dromedarissen voor het vlees gehouden.  Van hun huiden worden emmers, tenten en sandalen gemaakt.  Sommige werken op boerderijen.  Ze trekken ploegen, draaien een rad om water te pompen en dragen gewassen van de akkers.    

foto's : jiron, florence devouard, daderot