soort

                                   de zwartharige vachtegel
start  >  zoogdieren  >  eierleggende zoogdieren  >  mierenegels  >  vachtegels  >  zwartharige vachtegel                   eastern long-beaked echidna -zaglossus bartoni

 

  

De zwartharige vachtegel is een nachtdier dat voorkomt in Nieuw-Guinea.  Je moet al erg hoog klimmen om de dieren te kunnen zien.  Ze leven op een hoogte tot 3 duizend meter in de bergen van de oerwouden.  Ze hebben vooraan vijf en achteraan vier klauwen.  De gewone vachtegel heeft er minder.  De dieren worden tot 1 meter groot maar hebben geen staart.  Van alle eierleggende zoogdieren is dit dier het grootste.  De vacht zelf is zwart met stekels op om zich te verdedigen.  Het zijn ook erg langzame dieren. 

foto's : nev kemp