uilen kagoe

soort

                                      de kagoe
start  >  vogels  >  zonnerallen en kagoes  >  kagoe                                                                   Kagu or Cagou - Rhynochetos jubatus

 

 

De kagoe is de enige soort vogel uit een familie.  Hij komt enkel voor in Nieuw-Caledonië.  Het is een grijze vogel met lange poten en een kuif.  Hij leeft vooral op de grond en heeft eigenlijk te zwakke vleugels en een te dik lijf om goed te kunnen vliegen.  Je ziet hem vaak op één poot staan terwijl hij rustig de grond begluurt naar prooien.  Dat zijn vooral insecten die tussen de bladeren kruipen.  Hij kan ook met zijn snavel prooien uitgraven.  Hierbij sluit hij zijn neus af met neusflapjes zodat er geen zand in zijn neusgaten komt. 

De vogels worden 50 centimeter groot en bijna één kilogram zwaar.  Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben dezelfde kleur van veren.  De kuif wordt enkel rechtop gezet als er gevaar dreigt of als er een wijfje voorbij komt.  Het nest bouwen ze ook op de grond met allerlei kleine takjes.  Daarin leggen ze één ei.  De belangrijkste vijanden zijn katten en ratten die hun eieren roven. 

 

foto's : david ringer,xavier michel