De prachtsmaragdbreedbek is een vogel uit de familie van de breedbekken en de hapvogels.  De vogels komen enkel voor in het noorden van Borneo.  Daar leven ze in de regenwouden en laaglanden.  Het is een zeldzame soort en ook weinig bekend.  Ze worden ongeveer 20 centimeter groot.  Mannetjes worden glanzend groen met een lichtblauwe vlek op de buik.  Vrouwtjes zijn doffer van kleur maar ook met blauw op de buik. 

Door de houtkap gaat het minder goed met deze vogelsoort.  De vogels staan hiermee bijna op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten.