De struikwinterkoning is een vogel uit de familie van de rotswinterkoningen.  De vogel is al uitgestorven en kwam enkel voor in nieuw-Zeeland.  Het was amper 9 centimeter groot en kwam voor in bossen met struiken en rotsen.  Zo'n 100 jaar geleden kwamen ze nog veel voor en hipten vrolijk rond tusse de struiken op zoek naar voedsel.   Het waren slechte vliegers en liepen vooral op de grond. 

Muizen, ratten, hermelijnen en katten die met de schepen mee naar Nieuw-Zeeland kwamen waren vijanden va deze vogeltjes.  Ze waren ook makkelijk te pakken omdat ze weinig vlogen.  Ook de eieren uit hun nesten werden geroofd.  Het is nu bijna 50 jaar geleden dat de vogeltjes nog werden gezien.