De roodkeelwaterspreeuw is een zangvogel uit de familie van de waterspreeuwen.  Het zijn bedreigde vogels die voorkomen in de Andes in Zuid-Amerika.  Daar leven ze in landen als ArgentiniŽ en Bolivia.  De vogels worden tot 15 centimeter groot lijken wat op een gewone waterspreeuw.  Hun veren zijn grijs met donkerdere vleugels en onderaan lichtere kleuren.  Hun kop valt op met een roze tot bruinrode bef.  Als ze vliegen, valt er een witte vlek op op de vleugels. 

De vogels komen voor langs de hellingen van de Andes.  De nog bestaande familiegroepen zijn vrij klein in aantal.  Door het aanleggen van dammen gaat de soort sterk achteruit.  Maar ook de ontbossing zorgt er voor dat de soort bijna is uitgestorven.