De vuurstuitwaaierstaart is een zangvogel uit de familie van de waaierstaarten.  Ze komen voor in IndonesiŽ, AustraliŽ, Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.  De vogels worden tot 16 centimeter groot en zijn bovenaan grijsbruin gekleurd met een opvallend roodbruine staart.  Rond de nek zit een zwart kraagje met donkere spikkels op de borst en een witte keel.  Op het voorhoofd zit een oranjerode vlek.  De waaierstaart heeft witte uiteinden. 

Er bestaan heel wat ondersoorten die op verschillende eilanden voorkomen.  Ze leven vooral in tropische bossen, mangroves, struikgewassen langs de kust en langs waterlopen.  Maar soms komen ze dichter bij de mensen en leven ze in tuinen, boerderijen en steden.  Omdat ze op vele plaatsen voorkomen is de soort helemaal niet bedreigd.