De tuinwaaierstaart is een zangvogel uit de familie van de waaierstaarten.  Ze worden ongeveer 19 tot 21 centimeter groot en hoort bij de meest geliefde vogels van AustraliŽ.  Hun veren zijn glanzend zwart met een witte borst en buik.  Er zit ook een witte streep op de wenkbrauwen en op de baard.  Er bestaan ongeveer drie ondersoorten die op verschillende plaatsen in AustraliŽ voorkomen.  Ze leven in open landschappen met laag gras en bomen, parken, boomgaarden en tuinen.  In regenwouden zal je ze niet vinden. 

Omdat ze op zo vele plaatsen voorkomen, zijn ze niet echt bedreigd.  Waar ruige bossen worden omgezet in open plaatsen, komt de tuinwaaierstaart tevoorschijn.