De blauwkopwaaierstaart is een zangvogel uit de familie van de waaierstaarten.  Ze komen enkel voor op de Filipijnen.  Ze hebben een grijsblauwe kop, keel, borst en rug.  De onderkant en de staartpennen zijn meer roodbruin van kleur.  De middelste staartpennen zijn zelfs zwart.  Ze worden ongeveer 18 centimeter groot.  Vrouwtjes blijven iets kleiner en worden tot 15 centimeter groot.  Er bestaan ook vier ondersoorten.  De vogels leven in groepjes net onder de boomtoppen tot op een hoogte van twee duizend meter.