De Indische waaierstaart is een zangvogel uit de familie van de waaierstaarten.  Ze worden tot 18 centimeter groot en hebben een witte buik met een zwarte rug.  De bovenste veren zijn meer bruin gekleurd.  Ze leven van insecten die ze vangen in het kreupelhout.  De vogels komen voor van India, Sri Lanka en Pakistan tot China en Myanmar.  Daar leven ze in bossen. 

Hun nest is gemaakt in de vorm van een kopje en bevindt zich in een boom.