De woestijnvink is een kleine zangvogel uit de familie van de vinkachtigen.  Ze worden amper 11 tot 13 centimeter groot en vallen op door hun dikke grijsgele snavel.  In de broedtijd wordt die rood bij de mannetjes.  Ook zijn buik wordt dan rozig.  Vrouwtjes zijn helemaal bruingrijs van kleur.  Er bestaan ongeveer 4 ondersoorten. 

Je vindt deze vogeltjes in woestijnen van steen en met weinig struiken en veel rotsen.  Toch moet er water in de buurt zijn.  Soms zijn de woestijnvinken al tot in onze streken gezien.  Dat zijn vogels die waarschijnlijk sterk zijn afgedwaald.  Omdat ze op vele plaatsen oorkomen, zijn ze niet echt bedreigd.