De kruisbek is een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen.  Ze worden 15 tot 17 centimeter groot en tot 30 centimeter met de vleugelsgespreid.   Je vindt de vogels in bergen van Europa en AziŽ, maar ook in Noord- en Midden-Amerika.  Ze houden van dennenbossen en sparrenbossen waar ze de zaden uit de naaldbomen plukken.  Ze plukken ze met hun bek al hangend uit de vruchten.  Soms worden ganse kegelsafgebeten en naar hun zitplaats gebracht.  Je ziet ze soms ook al vliegend met de kegels in hun snavel. 

Omdat ze op vele plaatsen voorkomen, is de soort niet echt bedreigd.  In hun nest leggen ze 3 tot 4 eieren die 14 dagen worden uitgebroed.  Beide ouders verzorgen de jongen.  Soms kunnen er in een jaar zovele vogels zijn, dat we spreken van een invasie.  Dan vliegen ze zelfs naar plaatsen waar ze anders nooit komen zoals IJsland en Groenland waar het toch een stuk kouder is.