De kneu is een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen.  Mannetjes herken je aan het rood op de kop en de borst met grijze randen.  Vrouwtjes tonen meer strepen.  Het geluid dat ze maken is leuk gefluit dat lijkt alsof ze wat babbelen.  De kneus eten zaadjes.  ze komen voor in Europa, het noorden van Afrika en het westen van AziŽ.  Ze houden van heggen en plaatsen met veel groen.  Vogels die bij ons broeden, trekken in de winter naar het noorden van Afrika en Spanje.  De vogels uit het hoge noorden komen bij ons de winter doorbrengen.  Maar vaak vinden ze het hier te koud en vliegen dan maar verder naar het zuiden. 

Het aantal vogels bij ons gaat stilaan achteruit.  Dat komt omdat ons landschap stilaan veranderd.  Ze staan nu ook op de rode lijst in ons land.  De kneu heeft al vele namen gekregen bij ons vroeger.  We noemen ze de vlasvink, het robijntje, de hennepvink en de kneuter.