De keep is een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen.  Ze lijken sterk op een gewone vink maar hebben een witte vlek onder aan de staart.  De staart is ook meer gevorkt.  Mannetjes hebben een oranje borst en schouder en hun kop is donkergrijs.  Tijdens de zomer wordt de kop zwarter.  Ze broeden in naaldwouden en berkenbossen in het noorden van Europa en AziŽ.  Tijdens de winter als het daar te koud wordt, trekken ze meer naar het zuiden naar onze richting. 

Omdat ze op zo vele plaatsen voorkomen, staan ze niet op de rode lijst als bedreigd.  Hun aantal wordt geschat op vele miljoenen.  Toch gaat het jaar na jaar stilaan achteruit met de keep.  Op de Waddeneilanden bij Nederland worden er soms kepen gehoord in de zomer.  Het zou kunnen dat er stilaan toch mannetjes komen opzetten om bij ons vrouwtjes te zoeken en te broeden.