goudvink

soort

                                                 de goudvink
start  >  vogels  >  zangvogels  >  eigenlijke zangvogels   vinkachtigen  >  goudvink                        Eurasian Bullfinch - Pyrrhula pyrrhula

 

   

De goudvink is een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen.  Het zijn stevige diertjes met een dikke nek.  Vaak zijn ze moeilijk te spotten omdat ze vrij schuw zijn.  Toch kunnen ze ook in een kooi worden gehouden.  Voor tuiniers en fruittelers zijn de goudvinken niet zo geliefd omdat ze de knoppen van de bloesems opeten.  De vogeltjes komen voor van het zuiden van Europa tot het noorden en verder tot in SiberiŽ en Japan.  Zo tellen we ongeveer 11 ondersoorten. 

In onze streken broeden de vogels op zandgronden met naaldbossen.  Ze worden 15 tot 17 centimeter groot.  Mannetjes herken je aan de zwarte kap en kin.  Bovenaan zijn ze blauwgrijs met onderaan een rozerode buik.  Vrouwtjes hebben meer een roebruine buik.  Ze leven in paartjes, maar zoeken in de winter ook andere soorten op. 

Goudvinken voeden zich met zaden, pitten en knoppen.  Maar ze lusten ook wel larven en insecten.  In het najaar eerder bessen.  Hun nest bouwen ze met takjes, stengels en mos.  Het wordt bekleed met wol of veertjes.  Vrouwtjes blijven de ganse tijd op het nest zitten en worden door het mannetje gevoerd.  In het nest worden 4 tot 5 eitjes gelegd.  Ze zijn blauwachtig van kleur en hebben bruine stipjes.

 

foto's : malene thijssen, geli, mark jobling, siga