grauwe klauwier

soort

                                           de grauwe klauwier
start  >  vogels  >  zangvogels  eigenlijke zangvogels   klauwieren  >  grauwe klauwier               Red-backed Shrike - Lanius collurio

 

  

De grauwe klauwier is een zangvogel die bij ons tijdens het broeden voorkomt.  Van alle klauwieren is het de kleinste die in Europa voorkomt.  Ze broeden bij ons op zandgronden of in de duinen.  Tijdens de wintertrekken ze naar het zuiden van Afrika.  Pas in april keren ze terug naar hun broedplaatsen.  Je herkent de vogel aan zijn haaksnavel en poten met scherpe nagels net zoals alle andere klauwieren. 

De klauwieren jagen op grote insecten en heel af en toe op veldmuizen, hagedissen en kleine vogels.  Prooien die ze vangen durven ze wel eens aan een prikkeldraad of een doorn vast maken als hapje voor later.  Deze vogels werden vroeger samen met de klapeksters gebruikt om roofvogels te vangen.  Zij waarschuwden ons welke roofvogel kwam overvliegen.  Vandaar het woord 'klappen' of 'verklappen'. 

Bij staan de grauwe klauwieren op de rode lijst omdat hun plaats om te broeden stilaan verdwenen is.  Je zal ze enkel nog zien in hoogvenen en kleine akkers en weiden.  In andere landen zijn ze zeker niet bedreigd. 

 

foto's : bence mate, fulin, lindsey