bruine klauwier

soort

                                           de bruine klauwier
start  >  vogels  >  zangvogels  eigenlijke zangvogels   klauwieren  >  bruine klauwier                   brown shrike - lanius cristatus

 

  

De bruine klauwier is een zangvogel uit de familie van de klauwieren.  Ze broeden en overwinteren in AziŽ en zijn dichte familie van de grauwe klauwier.  Ze worden ongeveer 20 centimeter groot en zijn bovenaan bruin geveerd met een ronde staart.  Op de kop zit er een zwart masker met een lichte streep boven de ogen.  De zijkanten zijn meer roodbruin gekleurd.  Er bestaan vier ondersoorten van de bruine klauwier.

In Europa komen ze af en toe voor.  Zo zijn ze af en toe in onze buurlanden te zien.  Bij ons zijn ze nog niet echt waargenomen.  Omdat ze op zo vele plaatsen voorkomen, is de soort niet echt bedreigd. 

 

foto's :lather, heinrich,